logga_mobil_200

The short ArtDeco story

 

50-tals hus i Miami, Florida med inspiration av  Art Deco-stilen
50-tals hus i Miami, Florida med inspiration av Art Deco-stilen

Designstilen    Art Déco

ArtDéco är en arkitektur-, konst- och formgivningsstil som spreds över världen med start under 1920-talet. Stilens höjdpunkt inträffade i och med världsutställningen i Paris 1925. Motiven för dekor och formgivning kom i första hand från Orienten, Egypten och det antika Grekland. Efter första världskrigets slut förbättrades de ekonomiska villkoren ocg det gavs utrymme för nybyggnation där nya idéer för form och stil tog fart.
qq
Art déco betonar geometriska former som bl.a klot, polygoner, rektanglar, strålar och solstrålemotiv. Ofta sägs att "Den välvda formen är denna stilepoks största kännetecken". Till detta var även att motiven ofta formades som symmetriska mönster.
qq
I slutet av år 1929 kom de första signalerna på 30-talets börskrasch. I och med detta så avtog byggandet och därmed Art Deco's intåg.
På bilden, upptill till höger, ses övre delen av Chrysler Building i New York vilken är ett typiskt exempel på byggnad i Art Deco-stil med sina typiska båg-former. Byggnaden blev färdigställd 1930 och var då världens högsta byggnad.
Efter andra världskrigets slut år 1945 så tog det åter fart på vissa håll. Bland annat finns en hel del byggnader i Miami, Florida som byggdes under 50-talet där inspirationen kommer av ArtDeco-stilen.